Jongens Turnen

Kom voor gratis proeflessen
– Meld je HIER aan
Iedere woensdagdag van 18.00 – 19.30 uur in Gymzaal Corisbergweg,
Corisbergweg 197b, Heerlerbaan.
Ingang naast gemeenschapshuis de Caumerbron
Met uitzondering van de schoolvakanties, dan hebben we geen les.

Wil jij net zo sterk en stoer worden als Epke?! Vind je het leuk om te zwaaien, te springen en te zweven? Dan is turnen echt iets voor jou!

Door te trainen word je steeds sterker en beter. Turnen is een sport met uitdaging en is heel spectaculair!

Jij kunt het ook!
Iedere jongen kan turnen. Je hoeft niet gelijk een ster te zijn, het gaat er om dat je het leuk vindt! Je leert je op je eigen niveau om salto’s te springen, handstanden en reuzenzwaaien te maken!

Vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rek
Bij het jongens/heren turnen zijn er zes toestellen: vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rekstok. Om al deze toestellen goed te kunnen leer je te springen, te steunen en te hangen, toch zijn alle toestellen heel verschillend. Dat maakt het juist zo leuk!

Vloer
Springen, steunen, kaatsen en zweven!
Op de vloer turn je op een lange mat of een vierkante vloer! Het is heel belangrijk om je spieren goed aan te spannen, zo is het veel makkelijker om alle onderdelen te doen.
Tijdens een vloeroefening turn je bijvoorbeeld een handstand, arabier of flikflak. Maar je leert ook om salto’s te maken!

Voltige
Steunen, draaien en spanning!
Voltigeren kun je op allerlei verschillende toestellen doen, je hebt de paddenstoel met én zonder beugel, het veulen en het echte voltige-paard met beugels.
Het belangrijkste is om goed te steunen op je armen en je spieren allemaal aan te spannen. Na heel vaak oefenen kun je flanken en misschien zelfs scharen!

Ringen
Kracht, spanning, steunen en zwaaien!
Turnen aan de ringen is ontzettend zwaar! Je hebt dus hele sterke armspieren nodig. Het is ook belangrijk om je benen netjes recht te houden, dus je moet ook je beenspieren gebruiken.
Tijdens een ringoefening doe je krachtelementen, bijvoorbeeld de breedtehang zoals Yuri! Maar ook zwaai-elementen en een spectaculaire afsprong!

Sprong
Aanlopen, afzetten en zweven in de lucht!
Je hebt vast wel eens op straat over een paaltje gesprongen. Maar bij de gymvereniging merk je pas hoe leuk het is om over een groot springtoestel te zweven!
Na een aanloop en een harde afzet spring je zo in een paar seconden over het toestel heen! Het ziet er snel en flitsend uit!

Brug
Steunen, zwaaien en hangen op één of twee liggers!
Op de brug met gelijke liggers is het belangrijk om goed te kunnen steunen. Lukt dat al? Dan kun je gaan zwaaien en handstanden gaan maken!
De brug is heel afwisselend. Je kunt onderdelen onder en boven de liggers doen, op twee of op één ligger en je maakt aan het einde van je oefening een afsprong.

Rekstok
Zwaaien, hangen, draaien en vliegen op 2,5 meter hoogte!
Op rek kun je net als Epke zwaaien, draaien en vliegen! Het is het spectaculairste toestel van het heren turnen. Dus je moet wel durven!
De rekstok is meer dan 2,5 meter hoog! Dus je bent heel hoog boven de grond, waardoor je tijdens je afsprong gemakkelijk een salto kunt maken.

BRON: WWW.KNGU.NL